Knæet er en kompleks størrelse, og smerter kan opstå af mange forskellige årsager. Det er vigtigt at bemærke, at det sjældent kun er selve knæet, der er problemet, da knæet påvirkes af flere forskellige dele af kroppen. Det anbefales derfor at konsultere en specialist ved slemme knæsmerter, da de hurtigere kan guide dig tilbage til en smertefri tilværelse.
Her følger en oversigt over fire almindelige knæproblemer:
- Slidgigt
- Patellofemoralt smertesyndrom
- Løberknæ
- Springerknæ
Slidgigt i knæet er udbredt. Denne tilstand, også kendt som artrose, skyldes nedbrydning af brusken i knæleddet. Slidgigt opstår mellem lår- og underbensknogle og/eller mellem lårbensknogle og knæskal. Årsagerne til slidgigt varierer, men ofte skyldes det langvarig belastning fra sport eller fysisk krævende arbejde. Tilstanden kan være arvelig.
Patellofemoralt smertesyndrom er en tilstand, hvor man oplever smerter omkring knæskallen. Syndromet kan opstå på grund af overbelastning, som kan være resultatet af intens træning. Årsagen kan også være fejlstillinger andetsteds i kroppen, for eksempel på grund af rygsmerter, et ustabilt bækken eller nedsat muskelaktivitet.
Løberknæ opstår ligeledes som en overbelastningsskade og kendetegnes ved inflammation, der kan forårsage intense smerter på ydersiden af knæet, som kan stråle op ad låret. Denne tilstand er placeret på ydersiden af knæet, og opstår ved inflammation af tilhæftningen på underben eller slimhinden mellem senen og knoglefremspringet nedenfor knæet. Det bliver påvirket hver gang knæet bøjes og opstår typisk ved løb – deraf navnet.
Springerknæ viser sig foran på knæet og under knæskallen og skyldes typisk en større forøgelse af aktivitetsniveauet, især i aktiviteter, der indebærer mange hop. Smerterne skyldes den store kraft, der genereres ved landing, da den koncentriske spænding i lårmusklen påvirker punktet i bunden af knæskallen, hvor der går en sene ned til tilhæftning på underbenet. Det rammer især unge atleter, som øger sin træningsbelastning.
Forebyggelse af knæskader
For at forebygge knæsmerter, er der flere forholdsregler, der kan tages. Her er tre tips, der kan hjælpe:
- Balance og koordination – Forbedring af koordinationen mellem fod, knæ og hofte kan hjælpe kroppen med automatisk at koordinere musklerne for bedre balance. Øvelsen som at stå på ét ben, med let bøjet knæ, kan træne kroppen i at aktivere muskler korrekt.
- Stærke benmuskler – Næsten alle benets muskler spiller en rolle i knæets bevægelse. Styrketræning af benets store muskler kan derfor være afgørende for at forebygge smerter i og omkring knæet. Fx kan stærke baglårsmuskler redde dit knæ fra de vrid, som beskadiger din menisk og ledbånd
- Gradvis opbygning af træningsmængde – Pludselige stigninger i aktivitetsniveau øger risikoen for overbelastning af muskler, sener og led. Ved langsomt at øge træningsmængden minimerer du risikoen for pludselige overbelastningsskader, og dermed kan fortsætte med at blive bedre inden for din sportsgren. Derfor er det vigtigt at huske restitutionen, og mærke efter dagsformen.